Aansprakelijk voelen of zijn: een groot verschil

avpDe algemene rechtsregel is dat wanneer door uw schuld een ander schade krijgt u deze schade moet vergoeden. Soms gaat de wet verder en moet u ook de schade vergoeden terwijl u aan de oorzaak van de schade niet echts iets te verwijten valt. Bijna elke consument heeft voor dit soort risico’s een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, AVP afgesloten.

Die verzekering vergoedt op een breed gebied de schade waarvoor u als particulier juridisch gezien aansprakelijk bent, maar niet alle oorzaken van schades. Bijvoorbeeld niet de schade die u als bestuurder van uw auto maakt.

Aansprakelijk voelen
Er kunnen situaties zijn waarbij u juridisch niet aansprakelijk bent maar u zich wel aansprakelijk voelt. We schetsen twee situaties.

Uw zoon van 4 gaat logeren bij een vriendje. De ouders van het vriendje kennen u, als oppassende mensen die goed letten op hun kinderen en ook op uw zoon. Tijdens het logeren krijgt de moeder van het vriendje echter onverwacht een voor haar belangrijk telefoontje. Ze is even afgeleid. En juist op dat moment besluit uw zoon een carrière als kunstenaar te starten met als ondergrond de mooie wand van het gezin. Juridisch bent u niet aansprakelijk. De moeder van het vriendje had toch echt even beter moeten opletten. Maar voelt u dit ook zo?

Het andere voorbeeld gaat over uw hond Max. U gaat op vakantie en uw buren passen op Max. Uw buren gaan met Max op bezoek bij familie met een mooie tuin. Leuk voor Max, maar wat uw buren niet in de gaten hebben, is dat de tuin geen goede omheining heeft en in de tuin ernaast een aantal kostbare kippen rondlopen. U wist het niet… uw buren wisten het niet, maar Max heeft dat direct in de gaten. Even later zijn helaas een aantal kippen gesneuveld. U bent niet aansprakelijk, maar wel uw buren. Die hadden Max niet zomaar los mogen laten in de tuin van de mensen waar zij op bezoek waren.

Twee situaties waar de jurist direct zal zeggen dat u niet aansprakelijk bent, maar wel de mensen die u van dienst waren.

Sterdekking
Veel verzekeringsmaatschappijen die de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren aanbieden, onderkennen het onplezierige gevoel dat u niet aansprakelijk bent maar zich wel aansprakelijk voelt. Tegen een kleine extra premie bieden zij daarom de mogelijkheid aan om de dekking van de verzekering ruimer te maken. Vaak noemen zij dit een “sterdekking”. Voor een aantal in de verzekering genoemde gebieden, meestal kinderen van jonge leeftijd en huisdieren, is er dan toch dekking voor schade veroorzaakt door het kind of huisdier terwijl er formeel geen wettelijke aansprakelijkheid bestaat.

Wilt u hierover meer weten? We zijn u graag van dienst.

Comments are closed.