Werken op 1,5 meter afstand op kantoor, hoe werkt dat?

Van thuiswerken nu terug naar kantoor

Tegenwoordig werken heel veel mensen vanuit huis. Dit wordt echter steeds minder nu we weer naar kantoor kunnen. Iedereen moet er aan wennen om op kantoor met 1,5 meter afstand van elkaar te werken. Maar werken op 1,5 meter afstand op kantoor, hoe werkt dat? Gesprekken en vergaderingen kunnen nu op afstand plaats vinden maar op de werkvloer gaat het toch anders.

De bureaus worden anders neergezet, er hangen schermen van plexiglas, er staan stickers en pijlen op de grond en er worden looproutes gecreëerd.

In sommige gebouwen is het invoeren van de 1,5 meter afstand lastig te waarborgen vanwege het gebrek aan voldoende ruimte. Eenrichtingsverkeer in kantoor is hiervoor een goed alternatief. Door gebruik van pijlen en looproutes/ -richtingen is eenrichtingsverkeer goed aan te geven. Duidelijkheid richting de medewerkers is belangrijk maar, zo zeggen deskundigen, het moet niet teveel worden. Als er teveel waarschuwingen zijn kan dit de medewerkers een onveilig gevoel geven waardoor er stress binnensluipt. Er moet dus een duidelijke balans zijn als we het hebben over waarschuwingen op de werkvloer.

Thuiswerken

Voor veel bedrijven is het gebleken dat thuiswerken goed haalbaar is. Toch hebben mensen behoefte aan sociale contacten, ook op de werkvloer. In de kantine tijdens de pauze of bij de koffiehoek tussendoor. Met het rekening houden van de 1,5 meter afstand tussen de werkplekken zijn bedrijven al goed op weg maar hoe moet dat met de koffiehoek en andere plaatsen om pauze te nemen? Ook hier zijn oplossingen voor. Zo kunnen werknemers bijvoorbeeld koffie halen en eigen lunch meenemen van thuis om dit vervolgens aan hun bureau te nuttigen.

Omdat het thuiswerken nog nieuw is weten we uiteraard niet hoe de toekomst eruit gaat zien. Wel is duidelijk dat er een gezond evenwicht moet komen tussen thuis en op kantoor werken. Zo kan het inzetten van wisselende diensten zorgen voor een verspreiding van werknemers.

Omdat wij iedereen zo goed mogelijk willen helpen hebben wij een aantal tips