Hoe veilig is jouw internet omgeving

Veilige internetomgeving

Zaterdag 3 juli zijn veel ondernemers op het gebied van cybercriminaliteit weer eens goed wakker geschud. Een Ransomware-aanval heeft ervoor gezorgd dat er mogelijk honderden bedrijven in Nederland getroffen zijn. Dit keer niet alleen maar de grote bedrijven, maar juist ook de kleine ondernemer. Als ik eerlijk moet zijn zat er bij mij op dit gebied ook nog een stukje naïviteit. De kleine ondernemer pakken ze toch niet, die hoeft zich geen zorgen te maken. Nu blijkt dat deze aanvallen niemand schuwen, of je nou zzp’er bent of een multinational, iedereen kan worden getroffen door cybercriminelen.

Wat te doen na een Ransomware-aanval?

Wat kun je als ondernemer doen als er een Ransomware-aanval heeft plaatsgevonden in jouw onderneming. Verbreek ten alle tijden de verbinding met de server waar je mee verbonden bent. Mocht je een cyberverzekering hebben, neem dan direct contact op met hun contactpersoon, dit kun je doen door het rechtstreekse nummer van de maatschappij te bellen. De maatschappij heeft experts in dienst die uitsluitend voor dit soort zaken worden ingeschakeld, deze mensen helpen u verder. Mocht je deze niet hebben neem dan contact op met diegene die de IT van jouw onderneming beheert. Het allerbelangrijkste om te onthouden is: Ga nooit zelf aan de slag, maar laat je altijd helpen door de experts op dit gebied.

Hoe kun je een Ransomware-aanval voorkomen?

Om heel eerlijk te zijn vraag ik mij af of een Ransomware-aanval volledig is te voorkomen. Je kan als onderneming heel veel doen om een aanval te voorkomen of het de cybercriminelen moeilijk te maken. Thuis doe je ook de deur op slot als je weggaat om het risico op een inbraak te verkleinen. Het allerbelangrijkste is om de IT basisbeginselen goed op orde te hebben, denk hierbij aan:

  • Zorg dat je regelmatig back-up’s maakt, zowel online als offline;
    • Zelfs in de meest extreme gevallen kan een offline back-up ongeschonden uit de aanval komen.
  • Zorg dat je een goede Firewall en virusscanner gebruikt;
  • Voorkom gebruik van illegale software dat overal is te downloaden;
  • Trakteer jezelf en het personeel op een awarness training op het gebied van IT. Er zijn verschillende IT instellingen die op een leuke en interactieve manier personeel bewust maakt van de gevaren van een online werkomgeving;
  • Zorg dat je een veilig wifi omgeving hebt;
  • Beveilig je wifi-netwerk met een wachtwoord, doe dit ook voor de wifi deurbel waarmee je kan zien wie er aanbelt en je beveiligingscamera;
  • Maak gebruik van de site van economische zaken om het cyber risico in te schatten van je eigen onderneming en welke stappen je kunt ondernemen.

Mochten er naar aanleiding van deze blog vragen zijn ontstaan over cyberrisicoverzekeringen, of wat risicobeheersing voor u kan betekenen, neem dan gerust contact op, wij vertellen er graag meer over. Wij hebben ons gespecialiseerd op het gebied van zakelijke verzekeringen. Hierdoor hebben wij inmiddels een ruim aanbod van 10 verschillende verzekeraars, op deze manier zit er altijd een match voor jouw onderneming tussen. Zo kun je beste keuze maken voor jou en toekomst van jouw bedrijf.