Moeilijk wachtwoord verzinnen, dat makkelijk te onthouden is

 

Onthoud slecht één wachtwoord, maar krijg hierdoor de mogelijkheid om 200 ingewikkelde wachtwoorden te gebruiken

Ben jij op zoek naar een wachtwoord dat moeilijk te kraken is, maar wel zo dat jij het eenvoudig kan onthouden? Lees dan verder in dit artikel. Ik vertel dan ook, dat je voor de hele beveiliging maar 1 tot 3 wachtwoorden nodig hebt.

Wachtwoorden opslaan

Wij krijgen van ondernemers terug dat het moeilijk is om zichzelf en het personeel aan te leren veilige wachtwoorden te gebruiken. Als je het positief benadert is dit goed. Er is dan namelijk een behoorlijk bewustzijn over mogelijke gevolgen van cyberaanvallen. Door de wachtwoorden niet meer op te slaan in Google, Edge, agenda, notitieboekje of in een Word-bestand, wordt aanvalsbestendigheid tegen cybercriminelen vergroot. Waar u de wachtwoorden het beste kan opslaan, vertel ik in dit artikel.

Het kraken van wachtwoorden

Misschien ben je op zoek wat nu echt goede wachtwoorden zijn, of hoe snel ze gekraakt kunnen worden? Of denk je, ik kan wel bezig blijven om al die wachtwoorden te wijzigen. Als jij dit laatste denkt, nodig ik je uit om verder te lezen. Immers, je bent er nu toch al aan begonnen. Goede wachtwoorden zijn essentieel. Zie een wachtwoord als de sleutel van je woning, of als de alarm-code van het bedrijfspand. Deze geef je toch ook niet aan iedereen af? Maar waarom doen wij dit wel met wachtwoorden die makkelijk te kraken zijn, waardoor alle gegevens op de computers gegijzeld kunnen worden?

Lange wachtwoorden

Lange wachtwoorden zijn belangrijk. De computersystemen van criminelen zoeken met een specifieke software automatisch alle wachtwoorden af. Hier hoeven ze nagenoeg geen tijd aan te besteden. De software zoekt alle tekens af van de door jou gebruikte wachtwoorden tot ze het wachtwoord gekraakt hebben. Het heeft dan ook geen zin meer om voor de letter A een @ te gebruiken; datzelfde geldt voor het vervangen van de letter E voor een # teken.

Makkelijk lang wachtwoord

Een goed wachtwoord is een wachtwoord van veel tekens. Een makkelijk te onthouden wachtwoord, is een wachtwoord in de vorm van een zin. Bijvoorbeeld: “zelfs in de regen is het fijn om over strand te lopen”. Dit wachtwoord heeft veel karakters en is makkelijk te onthouden. Volgens mij is dit het enigste wat we willen toch?

Moeilijk te kraken wachtwoord

Als je op zoek bent naar een wachtwoord dat moeilijk te kraken is, kan je het wachtwoord van hierboven verder verfijnen. Zo is het makkelijk te onthouden om de zin met een hoofdletter te beginnen. Je kan er ook een getal in zetten, bijvoorbeeld 2030. Om het compleet te maken zet je er een leesteken in. Het wachtwoord ziet er dan als volgt uit:

Zelfs in de regen is het in 2030 fijn om over strand te lopen, toch?” Doordat er een hoofdletter, 4 getallen en 2 tekens zijn toegevoegd, duurt het vele malen langer voor het gekraakt wordt. Volgens het bijgevoegde figuur duurt dit ontelbare jaren.

Wachtwoordenmanager

Tot slot: je weet nu alles over een makkelijk te onthouden, maar moeilijk te kraken wachtwoord. Het enigste wat je nu nog moet doen, is het kiezen van een betaalde wachtwoorden manager. Wil jij hier meer over weten lees dan hier verder.

Foutieve wachtwoorden

Een foutief wachtwoord is afhankelijk van hoe snel een cybercrimineel het wachtwoord kan kraken. Een slimme hacker met geavanceerde software kan jouw computer alle mogelijke combinaties laten uitproberen. Het wachtwoord met de tekens 3A6C%80$ is zo gekraakt. De snelheid van het kraken wordt bepaald door de lengte van het wachtwoord, gecombineerd met cijfers en tekens. Niet door de complexiteit. Kijk maar eens naar de afbeelding in deze blog om een idee te krijgen van hoelang het duurt om wachtwoorden te kraken op basis lengte en type tekens. Tot slot: een van de meest makkelijke wachtwoordcombinaties om te kraken is een wachtwoord die eindigt op 2 of 4 getallen met een uitroepteken. Waarom? Eenvoudig, heel vaak wordt de geboortedatum, het geboortejaar of huisnummer met een uitroepteken gebruikt op het einde van een wachtwoord.

Wil jij meer weten over hoe wij jouw bedrijf kunnen beschermen bij een cyberaanval? Neem dan contact met ons op. Wij geven advies over cyberbeveiliging en cyberverzekeringen in Zeeland en West-Brabant.