Veel ondernemingen niet veilig bij cyberaanval

IT Omgeving onveilig

Gisteren kwam het NOS journaal met het item dat veel IT omgevingen van ondernemingen nog steeds niet goed beschermd zijn.

Gevolgen van cyberaanval op uw onderneming

Dit kan verstrekkende gevolgen hebben zoals: data verlies of dat u enige weken niet kan werken omdat uw gegevens gegijzeld zijn. Hierdoor staat u daadwerkelijk stil binnen uw eigen onderneming en leidt u uiteindelijk na een periode mogelijk verlies in omzet.

Bewustwording Cyberrisico

Persoonlijk probeer ik de ondernemer bewust te maken van de risico’s. Naast het hierboven beschreven risico is de kans op reputatie schade niet uit te sluiten.
Voor sommige van u is het gevolg van een cyberrisico onderschat. Anderen hebben de eerste stappen gemaakt om de werknemers bewust te maken van bepaalde risico’s, en hebben, zover mogelijk, de IT omgeving beveiligd.

Waarom cyberrisico verzekering

Daarnaast zijn er steeds meer ondernemers een cyberrisico-verzekering bij ons afsluiten. Het meest gewaarde hierin is dat zij de “autoriteit persoonsgegevens” informeren. Juist voor dit laatste is een enorme waardering. Tot slot doen zij er uiteraard alles aan om uw IT systeem zo snel mogelijk draaiend te krijgen, vergoeden zij uw bruto winst bij stilstand en indien het echt nodig is wordt er een vergoeding betaald aan de hackers, zodat u weer op korte termijn kunt ondernemen.

Train uw personeel op cybercriminaliteit

Maar eerlijk is eerlijk zorg er eerst voor dat uw IT onderneming aan de eisen voldoet van deze tijd. Informeer uw personeelsleden hoe zij zelf de veiligheid in eigen hand kunnen houden. Een eenvoudig voorbeeld is door niet op een bepaalde link te klikken. Diverse IT ondernemingen hebben een “awareness training”. Door middel van animaties wordt uw personeel op een aantrekkelijke en informatieve manier bewust gemaakt van cyberrisico.

Zorg voor een slot op uw IT omgeving

Tot slot wil ik u vragen eens naar de site van rijksoverheid te gaan. Hier kunt u zelf uw risicoklasse inschatten op cybercriminaliteit. Een hoog risico betekent dat u zwaardere maatregelen moet treffen dan wanneer u een laag risico heeft. Eigenlijk is er dus niets veranderd, een juwelier heeft een hogere inbraakveiligheid dan een bakker. Alleen de risico’s zijn nu verschoven van een fysieke inbraak naar een computer inbraak.

Ik wens u nog vele IT veilige jaren toe, mocht u nog meer tips of informatie willen ontvangen of over een cyber security verzekering neem dan contact op of lees verder op onze site.