Wachtwoorden makkelijk bewaren

Hoe gebruik je 200 ingewikkelde wachtwoorden, terwijl je maar één eenvoudig wachtwoord onthoudt. Progrezz is het advieskantoor op gebied van specialistische bedrijfsverzekeringen zoals de cyberverzekering

 

Als adviseur op gebied van Cyberverzekeringen in Zeeland en Noord Brabant en Co-founder van CyberveiligheidZeeland.nl denk ik wat een onzinnige benaming van dag. Een betere titel is
“ik heb een eenvoudige wachtwoord dag”

 

Veilig wachtwoord

Weet je dat het zinnetje hierboven “Ik heb een eenvoudige wachtwoord dag” 36 tekens lang is? Makkelijk te onthouden, uit spaties bestaat om makkelijker te schrijven en geen tekens heeft, maar enorm veilig is, waarom doen wij dan zo moeilijk. Niet de tekens en symbolen zijn belangrijk maar juist de lengte van je wachtwoord. Een goed wachtwoord moet minimaal uit 16 karakters bestaan. Het maakt daarbij niet uit of het cijfers tekens of symbolen zijn. Alleen een zin onthouden is een stuk makkelijker dan al dat andere.

 

Lang veilig wachtwoord

Als voorbeeld voor een goed wachtwoord geef ik vaak de zin: Morgen ga ik lekker fietsen. In totaal zijn dit 28 tekens. Hou een wachtwoord simpel en eenvoudig zodat deze makkelijk te onthouden zijn. Voorkom een aanval door cybercriminelen.
Zelf heb ik ongeveer 200 wachtwoorden. Maar hoe onthoud je dit? ’Je kan natuurlijk een wachtwoorden manager van Google, Microsoft of Apple gebruiken. Lekker simpel. Je logt in en je computer vraagt of je het wachtwoord wilt onthouden.

 

Opslaan van wachtwoorden

FOUT. Dit bestand wordt op opgeslagen in je computer. Als deze gestolen wordt, of als deze op kantoor onbeheerd achtergelaten wordt terwijl jij naar de koffiecorner loopt kan een ander zeer eenvoudig de wachtwoorden kopiëren. Beter is gebruik te maken van een ander soort wachtwoorden manager. Je hoeft dan maar 1 wachtwoord te onthouden. Het wachtwoord waarmee je toegang hebt.

 

Gebruik wachtwoordenmanager

Bij het inloggen bij een eerder gebruikte site, maak je een nieuw wachtwoord aan. Je klikt binnen de wachtwoordmanager aan dat jij 18 karakters wilt hebben. Deze genereert dan een combinatie van diverse letters en tekens, bijvoorbeeld (WWww11@@) Nadat ik op de site met het nieuwe wachtwoord bent ingelogd, Wordt er direct binnen de wachtwoorden manager of je deze wilt opslaan.  Om te voorkomen dat je een website bezoekt die heel goed nagebouwd is, is het verstandigst om uitsluitend via de wachtwoorden manager  de site aan te klikken die je wilt bezoeken.

Bij mij op kantoor staan er nu ongeveer ongeveer 200 unieke, niet te begrijpen wachtwoorden opgeslagen. Eerlijk is eerlijk, ik weet niet welke het zijn, maar weet wel dat ze allen uniek zijn en tenminste 16 tekens omvatten. Surf veilig, laat je niet hacken.

 

Soorten wachtwoorden manager

Wil jij ook gebruik maken van een wachtwoordmanager. Kijk dan op internet welke er zijn. Persoonlijk maken wij gebruik van de wachtwoordmanager vinnen onze firewall. Hiervan ben ik uiteraard de beheerder. Het voordeel hiervan is als volgt. Als ondernemer wil jij je je organisatie beschermen. Je geeft iedere medewerker toegang toe het wachtwoordmanager van het bedrijf.  Op het moment dat een medewerker vertrekt wijzig je het wachtwoord van de wachtwoorden manager. Hierdoor is er geen toegang meer tot alle wachtwoorden. Uiteraard kan je niet alles voorkomen, wanneer iemand kwaadwillig is zou deze voor het vertrek alle wachtwoorden handmatig kunnen kopiëren. In dat geval is het uiteraard zaak om de wachtwoorden van de sites te wijzigen

 

Bescherming tegen cyberaanvallen

Ben jij ondernemer, wil jij tips en trucs om je werkomgeving veilig te houden, of informatie over een passende en betaalbare cyberverzekering, neem dan contact met mij op.
Voor organisaties van 25 – 500 FTE kunnen wij vanuit CyberveiligheidZeeland.nl helpen uw organisatie weerbaar te maken tegen cyberaanvallen. Dit doen wij op het gebied van risicomanagement, technische oplossingen en AVG.

 

Meer weten neem dan contact op.

Tip: wees wijs, verander niet eens in de zoveel tijd je wachtwoord. Maak een makkelijk te onthouden wachtwoord in de vorm van een zin bijvoorbeeld “morgen ga ik lekker fietsen”. Maak daarnaast gebruik van een wachtwoorden manager.

  • Wij adviseren ondernemers en organisaties op gebied van cyberverzekeringen op. Dit doem wij hoofdzakelijk op Walcheren, Zuid Beveland, Noord Beveland, Reimerswaal.  Hoogerheide,  Ossendrecht, Bergen op zoom, Roosendaal,  Steenbergen en op het eiland Tholen.