Voorkom fraude handtekening

Voorkom handtekening fraudeMisschien herkent u het wel van vroeger dat u of iemand anders een handtekening probeerde na te maken.

Soms leek het nergens op, maar soms werden deze nagemaakte handtekeningen helaas wel onrechtmatig gebruikt. Tegenwoordig kan er ook op een andere manier gefraudeerd worden met handtekeningen.

Voorkom fraude met uw handtekening

Als wij bij een nieuwe klant komen is een van onze standaardvragen, waar zij een handtekening plaatsen. Wij zien namelijk regelmatig dat onze klanten een standaard handtekening op een computer hebben en deze knippen en plakken in het document. Veel mensen denken dat als er een vak is waarin de handtekening gezet moet worden, zij niet buiten dit vak mogen komen. Dit is over het algemeen niet het geval. Zowel bij de eerste optie als bij de tweede optie is het mogelijk om te frauderen.

Al bij het eerste kennismakingsgesprek bij een mogelijke nieuwe relatie bespreek ik altijd een stukje persoonlijke veiligheid. Dit gaat dan bijvoorbeeld over:

In deze blog neem ik u mee in hoe eenvoudig u gesjoemel met uw handtekening kunt voorkomen. Belangrijk is dat u zich van de volgende drie dingen bewust bent als u uw handtekening zet:

  1. Zet u uw handtekening door de stippellijn.
  2. Zet u uw handtekening niet in een lege ruimte, indien er geen stippellijn staat aangegeven.
  3. Zet u uw handtekening door een stukje tekst heen.

Zo voorkomt u fraude met uw handtekening

Als u deze drie punten gelezen hebt onthoudt dan vooral één ding. Zet NOOIT uw handtekening in een lege blanco ruimte. De reden hiervoor is dat men heel eenvoudig met behulp van het programma ‘knipsel’ uw handtekening kan knippen en op een ander document kan plakken. Deze soort van fraude kunt u eenvoudig voorkomen. Wij adviseren u dan ook altijd uw handtekening door de tekst heen te zetten of eventueel door de stippellijn. Het is nagenoeg niet voor elkaar te krijgen om een handtekening te kopiëren die over een tekst of stippellijn is geschreven.

Meerdere manieren om handtekeningfraude te voorkomen

Voor de volledigheid: uiteraard is het mogelijk om ook op een andere manier uw handtekening te beveiligen. Hiervoor zijn diverse authentificators op de markt die u daarmee kunnen helpen. Zoals bijvoorbeeld Validsign of via www.ondertekenen.nl. Als u voor een van deze opties kiest, heeft u een hogere beveiligingsgraad dan hierboven omschreven.

Wilt u meer weten over hoe u identiteitsfraude kunt voorkomen lees dan ons eerdere blog.

Progrezz Risicobeheersing en Zakelijke Verzekeringen streeft ernaar risico’s die grote impact hebben op het bedrijf en binnen bedrijfsuitvoering te minimaliseren.

Hierdoor beschermen wij uw Zakelijke Zekerheden.