Wachtwoorden eenvoudig onthouden

Wachtwoorden eenvoudig onthouden

Misschien herkent u het dat wachtwoorden moeilijk te onthouden zijn of dat u bijna altijd ongeveer dezelfde wachtwoorden gebuikt.

In deze blog geef ik tips hoe je wachtwoorden eenvoudig kan onthouden. Mocht dit artikel interessant zijn lees dan ook onze vorige blog: “Hoe identiteitsfraude te voorkomen”.

Het onthouden van wachtwoorden kan voor velen moeilijk zijn, daarnaast wordt er ook steeds meer gevraagd om een veilig wachtwoord te maken van soms 7 tot 17 tekens. Deze wachtwoorden worden soms opgeslagen in een Word of Exel document onder de naam “wachtwoord” of “inlog”. Maar ook Google heeft de mogelijkheid om de wachtwoorden op te slaan. De vraag die gesteld kan worden is of het wel veilig is om op deze manier wachtwoorden op te slaan.

Waarom geen wachtwoorden laten onthouden door Google?

Google heeft de mogelijkheid om wachtwoorden te onthouden. Dit is natuurlijk makkelijk omdat veilige wachtwoorden moeilijk te onthouden zijn. Toch zit er een groot nadeel als op deze manier de wachtwoorden automatisch worden aangevuld. Immers mocht ooit uw inlog van Google gehackt worden kunnen ze bij alle wachtwoorden op uw computer. (Dit telt natuurlijk ook als u uw wachtwoorden in Exel op uw computer opslaat).

Wat is een goede wachtwoorden manager?

Persoonlijk werk ik met Last pass. De reden is allereerst dat het een zeer veilige optie is, hiernaast is hij zeer gemakkelijk in gebruik.

Hieronder leg ik in het kort uit hoe Last pass werkt.

Je hoeft slechts 1 uniek wachtwoord te onthouden en een app te installeren voor two-factor-authentication. Als je je unieke wachtwoord hebt ingevoerd, moet je daarna bevestigen op je mobile telefoon door het invoeren van een 6-cijferige code. Vanaf dat moment kan je gebruik maken van de wachtwoorden manager.

Voor iedere site die u bezoekt kunt u een wachtwoord laten genereren, vaak zie je dat een wachtwoord minimaal uit 8 tekens moet bestaan. Persoonlijk kies ik er voor om minimaal een wachtwoord van meer dan 20 tekens te kiezen. Deze tekens hoeft je ziet zelf te verzinnen want deze worden door Last pass gegenereerd en onthouden. Op deze manier kan je voor iedere site die je bezoekt een uniek wachtwoord genereren.

Voorkom fishing met Last pass

Misschien herkent u het wel een Whats-App berichtje, email of sms van een pakket bezorger, met als onderwerp “track en trace”. U wordt dan gevraagd in te loggen om te zien waar het pakket zich bevindt en wanneer deze bezorgd wordt. U komt dan op een site die achteraf niet van de pakket bezorger was maar van iemand die toegang wil tot de gegevens van uw of uw bedrijf.

Dit soort berichten kan natuurlijk ook van een bank komen of van uw crypto handelaar. Op het moment dat u wilt inloggen via Last pass, zal dit niet lukken, immers Last pass gaat direct naar de originele site en niet naar de site waar de link u naar doorverwijst. Op deze manier kunt u voorkomen dat u uw wachtwoord per ongelijk deelt met een persoon die toegang wenst tot uw zakelijke of privérekening.

Uw online omgeving veilig houden

Of u nu kiest voor de Last pass of een andere wachtwoorden manager, zorg ervoor dat u uw wachtwoorden lang genoeg maakt. Zorg ook dat de wachtwoorden moeilijk te onthouden zijn. Als u aangepaste tekens gebruikt zoals de letter “A” vervangen door “@” en de “E” door de cijfer “3”, kunt u dit beter laten. Als iemand uw wachtwoord wilt toe-eigenen werkt hij met programma’s die aangepast zijn om alsnog uw wachtwoord te kraken.

Wilt u meer tips hoe u uw digitale omgeving op een eenvoudige manier kan beveiligen lees dan ook onze vorige blog: “Voorkom handtekeningfraude”. Door het schrijven van deze blog probeer ik u te helpen de risico’s te verkleinen.