Weerbaarheid tegen cyberrisico

Hoe weerbaar ben jij tegen cyberaanvallen?

Onder cybercriminaliteit wordt verstaan, dat er digitaal een aanval wordt uitgevoerd op de ICT omgeving van je bedrijf. De cybercrimineel zal mogelijk persoonlijke gegevens van je klanten verkopen aan andere criminele organisaties, met alle gevolgen van dien. Daarnaast zullen deze aanvallen jouw ICT-omgeving zover verstoren, zodat je jouw normale dienstverlening niet meer kan uitoefenen.

 

Wat is de kans op een cyberaanval?

Het gebruik van digitale media neemt toe, waarmee ook de kans dat je bedrijf te maken krijgt met cybercriminaliteit toeneemt. Heel soms hoor ik nog wel eens vertellen, “ze zullen mij als kleine speler toch niet hacken”. Ik zou willen dat dit waar was, maar helaas zijn wij dit stadium al lang gepasseerd.

Het cyberrisico is dan ook niet alleen aanwezig bij een internetwinkel of bij grote ondernemingen die dagelijks een hoge frequentie aan financiële transacties verwerken. Ieder bedrijf krijgt een keer te maken met een DDoS aanval, ransomware, netwerk incident, phishing of een (digitale) virusinfectie. De vraag die wij niet kunnen beantwoorden is wanneer. Elke organisatie uit elke branche, klein en groot, heeft te maken met een zekere mate van cyberrisico. Organisaties worden steeds vaker blootgesteld aan de gevaren van technologie.

 

Hoe kan ik mij tegen cybercriminelen beschermen?

De weerbaarheid van een onderneming begint bij de juiste kennis en bewustwording van systemen en de digitale gevaren binnen de organisatie. De juiste beveiliging van die systemen is ook van groot belang. Hiermee kan een groot gedeelte van cybercriminaliteit en cyberincidenten buiten de deur worden gehouden. Tip:Inventariseer op welke onderdelen van de ICT de grootste risico’s zitten

 

Bescherm persoonsgegevens

Ieder wel denkend mens weet dat men voorzichtig met persoonsgegevens van derden om moet gaan. Dat je een privacyverklaring op de website moet hebben en mogelijk ook een verwerkersovereenkomst moet afsluiten. Maar er zijn meer dingen nodig. Afhankelijk van de acties in het verleden gedaan zijn, zullen er mogelijk nog een paar gegevens aangevuld worden om AVG proof te zijn. Door hier actie in te ondernemen kan een boete eenvoudig voorkomen worden.

 

Mogelijke oplossingen

Maar ook als je de ICT omgeving zo goed mogelijk op orde hebt gebracht en de benodigde stappen voor de AVG genomen hebt, sluit je het risico op een cyberincident niet helemaal uit. Wij van Progrezz Risicobeheersing| Bedrijfsverzekeringen geven advies over Cyberrisicoverzekeringen. Wil je meer weten over in en outs van een cyberverzekering en welke het beste bij jouw bedrijfssituatie past, neem dan contact op.

 

Cyber Veiligheid Zeeland

Wij werken wij met onze partners op gebied van ICT en AVG in Cyber Veiligheid Zeeland. Op deze manier helpen wij ondernemers met bescherming tegen cyberaanvallen.

Wil jij meer weten over cyberrisicoverzekeringen en-of wat wij van cyberveiligheidzeeland.nl voor jouw organisatie kan betekenen, neem dan contact op. Ik, Adriaan Beirnaert van Progrezz Risicobeheersing| Bedrijfsverzekeringen, help je verder om de uitkering zekerheid te vergroten. Telefonisch kan je ons in Zeeland bereiken op bereiken 0113-700232  en in Brabant is het nummer 0164-246499