Uiteraard weten we dat cyberaanvallen steeds vaker voorkomen. En toch, toch heb ik wel eens het idee dat wij er wel bewust van zijn, maar dat wij de gevolgen hiervan nog steeds ver weg stoppen. Eerlijk gezegd dit wegstoppen kan echt niet meer. Cyberrisico is een groter risico dan je bedrijfspand tot de grond toe afbrand, of dat er wordt ingebroken. Maar waarom doen wij er dan nog steeds te weinig aan, om een geslaagde cyberaanval te voorkomen?
Risico inschatten
Persoonlijk denk ik dat het voor de ondernemer niet goed is in te schatten wat de gevolgen zijn als systemen gegijzeld zijn. Het enige wat je je misschien werkelijk kan voorstellen is dat op je computer een schimmig mannetje ziet op een zwarte achtergrond, met de woorden of je Bitcoins wilt overmaken
Stel je nu voor dat je op een ochtend vrolijk fluitend naar kantoor gaat. De dag daarvoor heb je een mooie opdracht ontvangen van een droomklant. Je mag dankzij de inspanningen die jullie gezamenlijk hebben verricht, jullie goederen leveren/ diensten aanbieden.
Je hebt er zin in! Je opent de deur, zet het alarm eraf en je krijgt direct een goed gevoel als je ziet dat de kantoren weer netjes schoongemaakt zijn. Je schakelt je computer en het koffiezetapparaat aan. Je kiest voor een dubbele espresso want vandaag is het D Day. De klant is binnen. De slingers kunnen opgehangen worden.
Gevolg van een cyberaanval
Maar dan……….Op je computer verschijnt zo’n schimmig typetje op een zwarte achtergrond. Daaronder staat de tekst dat al je data gegijzeld zijn. Tegelijkertijd stond ook de opdracht dat er een behoorlijk aantal Bitcoins binnen 14 dagen overgemaakt moet worden om een code te ontvangen. De code waarvan de cybercrimineel zeg, dat ik hiermee alle bestanden weer terug krijgt.
Door de shock laat je je dubbele espresso staan. 5 minuten geleden rook deze nog heerlijk maar nu is het één of ander vies goedje geworden. Het euforische gevoel is over en gefloten wordt er helemaal niet meer. Gelukkig hoor je geluid in een kamer naast je. Daar zal hetzelfde probleem vast niet zijn. Helaas! Eén van je medewerkers staat met een rood/ paars hoofd naar de computer te kijken. Je wilt wat vragen maar dat heeft geen zin. De medewerker zegt dat alle computers aangezet zijn en er overal datzelfde mannetje in beeld verschijnt met die akelige tekst eronder.
Daarbij vindt hij het ook raar, dat de externe schijf die ze normaal als back-up gebruiken ook hetzelfde mannetje vertoonde toen hij deze op het netwerk aansloot.
Backup
“Dat kan toch niet Wij hebben toch niet voor niets een back-up?”
Cyberveiligheidzeeland.nl
Behalve dat ik er plezier in heb gehad deze blog te schrijven, zou het goed zijn als jij, ja JIJ inventariseert waar de risico’s binnen JOUW bedrijf liggen. Wat kan je ertegen doen en wat moet je doen als je echt met een cyberaanval te maken krijg.
Wil je hierbij geholpen worden? Bel of mail ons dan. Wij zijn ook een van de partners van cyberveiligheidzeeland.nl. Cyberveiligheid Zeeland heeft tot doel hebben de bewustwording op cyberaanval binnen organisaties te vergroten. Door onze gratis QuickScan krijg je inzicht in de cyberrisico’s binnen jullie omgeving. Ook helpen wij, indien er toch een geslaagde hack plaats vindt om de impact hiervan te verkleinen.
Cyberverzekeringen
Meer weten over een bedrijfs-of cyberverzekering of over Cyberveiligheid Zeeland. Neem dan contact met ons op via mijn mailadres
Progrezz Risicobeheersing| Bedrijfsverzekeringen, helpt je verder om de uitkering zekerheid te vergroten. Telefonisch kan je ons in Zeeland bereiken op bereiken 0113-700232 en in Brabant is het nummer 0164-246499