Waarom is een Cyberrisicoverzekering belangrijk?

voorkom cyberrisicoOp dit moment is Cybercrime een hot topic onder bedrijven. Om jouw onderneming  te beschermen leggen wij hier uit hoe cyberrisico verzekering je weer op weg helpt na een cyberaanval. Het is nu eenmaal een feit dat de Cyberrisico’s voor alle branches groot zijn. Het is dan ook niet de vraag of jouw klant of onderneming te maken krijgt met Cybercrime, maar eerder wanneer. Wij maken ons best zorgen over snelle ontwikkeling van deze trend. De online criminelen richten namelijk hun peilen niet op een specifiek bedrijf. Ze kijken naar wat ze kunnen pakken, dit kan onder andere gebeuren door een e-mail. Bij bedrijven met de zwakste weerstand lukt het ze om binnen te komen. In onze eerdere blogs hebben we al besproken welke eenvoudige stappen genomen kunnen worden om de veiligheid van de ICT omgeving te verbeteren.

Ondersteuning en bescherming bij cyberaanval

Een van de grootste argumenten om een cyberrisico verzekering af te sluiten is het feit dat de verzekering inspringt om te ondersteunen en paniek voorkomt. Als je bedrijf wordt gehackt is het gebruikelijk dat je in de paniek schiet, de experts van de cyberverzekering weten direct hoe ze moeten handelen en jou ondersteunen. Zo wordt paniek voorkomen en kan direct gehandeld worden.
Een tweede reden om een verzekering af te sluiten is het feit dat de verzekering de klantgegevens beschermt en zo snel mogelijk probeert te herstellen. Dit is tijdens een cyberaanval namelijk vaak 1 van de doelen. Omdat hierdoor ook vaak de rest van de systemen van jouw onderneming platliggen zorgt dit ervoor dat je stilstaat. Doordat de verzekering ervoor zorgt dat alles snel wordt hersteld, is de schade te beperken en kan jij snel weer aan de slag.
Als laatste argument willen we nog even meegeven dat de verzekering de communicatie naar de klanten vaak op zich neemt. Als jouw klantgegevens op straat liggen nemen ze contact met hen op. Ook jouw klant weet dat een cyber aanval niet te voorkomen is. Maar communiceer wel op de juiste manier

Op deze manier zet een verzekeraar alles op alles op jouw onderneming zo snel mogelijk weer draaiende te krijgen.

De 7 voordelen van een cyber verzekering

Graag willen we laten zien wat de voordelen zijn van een Cyberrisicoverzekering. Daarnaast zijn er 7 redenen waarom een Cyberrisico zo belangrijk is tijdens een Hack.

  1. Beschikking over experts.

De verzekeraar heeft veel experts in dienst waar jij als ondernemer in geval van een aanval op kan terugvallen. Binnen een paar uur kunnen de experts al hun hulp aanbieden. Iets wat cruciaal is in een cyberaanval, hoe sneller ze in actie komen, hoe beter de schade kan worden beperkt.

  1. Communicatie

De experts van de cyberverzekering ondersteunen in de communicatie naar klanten, prospects en andere contacten over de ontstane situatie. Zo schakelen ze een callcenter in om de gevolgen te beperken en iedereen goed te kunnen informeren. Wederom zijn de kosten hiervoor opgenomen in de dekking, een kleine zorg minder.

  1. Dekken van de vaste kosten

Bij een cyberaanval kan het zomaar zijn dat je gehele onderneming stil komt te liggen. Dit heeft grote gevolgen voor de omzet. De vaste kosten lopen echter wel gewoon door, denk aan salarissen en bedrijfskosten. De verzekering zorgt ervoor dat dit wordt gedekt.

  1. Afpersing

Door middel van afpersing verdienen cybercriminelen hun brood. Dit leidt vaak tot ingewikkelde onderhandelingen. Moet je wel of niet betalen. Een cyberrisicoverzekering kijkt met je mee en dekt daar waar nodig de gemaakte kosten.

  1. Herstel

Het herstel van na een cyberaanval is vaak een van de grootste kostenposten. Het hele systeem moet ten slotte worden opgeschoond. De geïnfecteerde data moet worden verwijderd en de verdwenen data moet weer worden hersteld. Hier kleven hoge kosten aan, waar je op dat moment al helemaal niet op zit te wachten. De cyberrisicoverzekering ondersteunt hierin en zorgt dat jij zo snel mogelijk weer aan de slag kan.

            6. Vergroten van de digitale veiligheid

Om een verzekering af te kunnen sluiten is het belangrijk dat jouw onderneming voldoet aan een aantal basis eisen. Dit zorgt ervoor dat jouw onderneming nog beter wordt beschermd en als het ware een soort upgrade krijgt. We snappen dat dit voelt als de “zoveelste verplichting van de verzekeraar”. Wij zijn er echter van overtuigd dat dit ervoor kan zorgen jouw eigen onderneming, waar je alles voor hebt gegeven, op de best mogelijke manier is beschermd tegen cyberaanvallen.

  1. Vergoeding van de ICT krachten

Zodra er een cyberaanval plaats vind wordt alles op alles gezet om dit zo snel mogelijk op te lossen. Dit kost natuurlijk veel geld en energie. We weten ook inmiddels dat de ICT-er’s niet bepaald laag in het uurtarief zitten. Bij een hack kan je bij een professionele ICT’er als snel rekening houden met een uurloon van €360,-. Persoonlijk moeten wij er niet aan denken, dat je nadat alles is opgelost en je weer aan het werk kan deze rekening nog op je mat valt. Gelukkig kan de verzekering ervoor zorgen dat de juiste personen worden ingeschakeld en dat het is gedekt. Weer een zorg minder.

Bescherm je data

Als we heel eerlijk zijn, je laat toch thuis de deur ook niet openstaan als je weggaat. Waarom zou je dat dan wel doen met je digitale omgeving. Deze wil je ten slotte net zo goed beschermen tegen diefstal.

 

Wij van Progrezz risicobeheersing en bedrijfsverzekeringen adviseren over cyberverzekeringen in Zeeland en Noord-Brabant. Wil jij als ondernemer op een eenvoudige manier te horen krijgen wat een cyberverzekering precies inhoudt? Of wil je eerst weten welke eenvoudige manieren je al snel grote stappen kan maken om je bedrijf weerbaarder te maken. Neem dan gerust contact met ons op adriaan@progrezz.nl 0146-246499