Scheiding hypotheek Zeeland en Brabant

Echtscheiding Zeeland

Echtscheiding Zeeland en Brabant; Bij iedere scheiding en een eigen woning dient er heel wat geregeld te worden. Ook bij bij scheidingshypotheken horen diverse specifieke kenmerken die voor u snel en netjes opgelost moeten worden.  Wij van de scheidingshypotheek zijn gespecialiseerd in het regelen van hypotheken bij echtscheidingen. Wij hebben de contacten bij uw bank.

Bij het op één naam zetten van de hypotheek kunnen wij u helpen , denk daarbij aan:

  • Het overleg met de bank als u te weinig inkomen heeft
  • Het overleg met de bank als uw woning onder water staat. (restschuld)
  • overleggen met de NHG om de restschuld kwijt te schelden

Wij helpen u verder, zodat een van de laatste dingen die geregeld moeten worden, snel gedegen en efficiënt gebeuren.

Hieronder een uitleg wat de mogelijkheden kunnen zijn bij een echtscheiding en hypotheek.

Hypotheek:

Bij een echtscheiding hebben wij twee keuzes, namelijk:
1. Een van beide blijft wonen of

2. Het huis wordt verkocht

• Een van beide partners blijft wonen

Als een van beide partners genoeg inkomen heeft om de financieringslast alleen te dragen kan deze de hypotheek en het pand op zijn eigen naam zetten. Om het pand op eigen naam te zetten Wordt er door de notaris een akte van verdeling te worden gemaakt. Deze akte gaat naar de geldverstrekker en die kan dan de hypotheek op naam een naam zetten.

• Hogere aflossingsverplichting

Als het pand op beide namen staat, betekent het dat de gene die blijft wonen 50% van de woning koopt van zijn voormalige partner. De fiscus heeft bepaald dat over alle nieuwe aankopen – dus ook deze- binnen 30 jaar de schuld annuitair moet afgelost zijn. Doet u dit niet, heeft u geen recht meer op de hypotheekrenteaftrek.

• Bijleenregeling

Stel dat u een gezamenlijke hypotheek heeft van € 200.000 en de hypotheek nu 5 jaar bestaat. Bij een scheiding krijgt de vertrekkende partij te maken met de zogenaamde bijleenregeling. Dit betekent in dit geval dat bij de nieuwe hypotheek de eerste €100.000 nog maar 25 jaar aftrekbaar zal zijn.

• Overwaarde:

Heeft u een overwaarde dan moet u dit deel van de overwaarde meenemen naar een volgende koopwoning als u binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt.

• Restschuld:

Verkoopt u uw woning met een restschuld, dan is het alsnog mogelijk om de nieuwe lening van de restschuld voor de looptijd van 10 jaar af te trekken van de belasting. Deze maatregel telt voor restschulden ingegaan voor 31-12-2017. Als u een woning heeft met een restschuld en u heeft nationale hypotheek garantie, dan is het mogelijk dat de NHG deze restschuld aan u kwijtscheld.

• Voordat u verkoopt met een restschuld

Neem van te voren contact op met de geldverstrekker – Laat onderzoeken of een van beide de hypotheek last kan dragen – Door middel van het aantonen van vermogen en inkomsten kunt u bewijzen dat u uw betalingsproblemen heeft onderzocht – Ga altijd in overleg met de geldverstrekker wanneer u betalingsachterstanden verwacht

• NHG

Heeft u een financiering met NHG en u verwacht een restschuld kijk dan ook op https://www.nhg.nl/consument/u-blijft-achter-met-een-restschuld.html#c1796 NHG zal geen restschuld kwijtschelden als een van beide de woning kan betalen

• Verkopen

Als een van beide het pand niet wil of kan kopen en het pand wordt verkocht moet in principe beide akkoord gaan met de verkoop

De geldverstrekker zal altijd aanvullende informatie opvragen, zoals het echtscheidingsconvenant en een afschrift/uittreksel van de echtscheidingsakte.

Zie ook onze link op Facebook over Het Scheidingscafé