Is uw huis voldoende beschermd tegen brand?

Nu het kouder wordt en de kachels en kaarsen weer massaal gebruikt worden, willen we het graag met u ergens over hebben. Namelijk: de rookmelder! U heeft ze misschien wel hangen, of gekregen na een actie van de brandwondenstichting. Of juist misschien wel weggehaald nadat de batterijen leeg waren en dat ding niet meer stopte met piepen.

Daarnaast leek dit ons het perfecte moment om u alvast voor te bereiden op volgend jaar, u kunt er maar beter vroeg bij zijn. Per 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping van uw woning een rookmelder te hangen. Voor nieuwbouwwoningen was dit al verplicht vanaf 2003. Nu wordt deze regel ook doorgevoerd naar bestaande woningen.

Wist u dat…
Als meer dan 80% van de Nederlandse huishoudens over een rookmelder zou beschikken, het aantal sterfgevallen bij brand zou dalen met 50%

Over het nut van de rookmelders hoeven wij u natuurlijk niks te vertellen. Dat deze belangrijk zijn is algemeen bekend. We kunnen u wel adviseren over het aantal rookmelders dat voor uw woning nodig is. Dit is namelijk verschillend per woning. Over het algemeen wordt de vuistregel een rookmelder per verdieping gehanteerd. Mocht u hier meer over willen lezen dan raden wij aan om de checklist van de Nederlandse Brandwonden Stichting te lezen: https://www.rookmelders.nl/. Hier kunt u meer vinden over de verschillende soorten rookmelders en hoe deze juist worden geïnstalleerd.

Op dit moment zijn er nog geen verzekeraars die de polisvoorwaarden hebben aangepast. Dit geldt zowel voor de verplichting van rookmelders in nieuwbouwwoningen als de vernieuwde regels rondom rookmelders in bestaande woningen. Eigenaren en bewoners van woningen moeten echter wel voldoen aan het vernieuwde bouwbesluit, waarin de verplichting van rookmelders is opgenomen. Zelfs zonder de aanpassing van polisvoorwaarden.

Benieuwd of uw huis voldoende beschermd is? Doe dan eenvoudig de rookmeldercheck online: https://www.rookmelders.nl/rookmelderwijzer.