Je bent nooit te oud om te leren

Want waarom zou je anders nog op 60e nog aan een premaster opleiding beginnen? Met dit in mijn achterhoofd heb ik mij zojuist ingeschreven voor wat vorig jaar de premaster opleiding Praktisch Risico Management was.

Amper 2 maanden geleden had ik het er over met mijn kinderen. ‘Dat jij dat nu nog gaat doen.’ was hun eerste verbaasde reactie, gelukkig maakte dat snel plaats voor trots. Ze weten net zo goed als ik, dat dingen snel verwerken en opslaan niet mijn sterkste kant is. Iets wat voor een studie wel nodig is, dus een echte uitdaging. Vaak moet eerst iets even ‘landen’ bij mij, maar als dat eenmaal is gebeurd dan ga ik er ook vol voor.

Beter inzicht in bedrijfsmatige risico’s

Op mijn 50e ben ik begonnen aan mijn HBO opleiding. Twee jaar later sleepte ik mijn diploma in de wacht. Daarna, inmiddels 4 jaar geleden, ben ik begonnen met de opleiding Risicomanagement. Deze opleiding ben ik gaan volgen om meer inzicht te krijgen in de bedrijfsmatige risico’s bij bedrijven. Voordat ik deze opleiding had afgerond keek ik alleen maar met mijn bedrijfsverzekeringenbril naar bedrijven. Na deze opleiding zag ik in dat het daar in de essentie niet eens over gaat. Natuurlijk moet een ondernemer zijn zakelijke verzekering goed hebben geregeld. Alleen is het altijd beter als je door een eenvoudige stappen het risico kan beperken of zelfs kan wegnemen. Mijn visie is dat je een verzekering alleen hebt voor als het echt nodig is.

 

Verlagen van verzuim

Na de opleiding risicomanagement ben ik mij gaan verdiepen in verzuimmanagement, uiteraard met de daarbij benodigde opleidingen. Iets wat mij echt is bijgebleven van deze opleiding is het feit dat verzuim zo veel effectiever kan worden bestreden als er naar de samenhangende factoren wordt gekeken. Pas als een organisatie dit doet, kunnen er grote stappen worden gemaakt om verzuim te beperken. Een persoonlijk hoogtepunt was het feit ik kon afstuderen met een 9,6 terwijl voorheen 6,9 voor mij het hoogst denkbare was. Zo zie je als je ergens passie voor hebt en er echt voor gaat dan kom je er vanzelf met de juiste inzet.

 

Een goede RI&E levert geld op

Vorig jaar heb ik de training RI&E gevolgd. Niet zozeer om een audit uit te voeren. Wel ben ik er tijdens de opleiding achter gekomen dat een ondernemer echt geld kan besparen als hij serieus omgaat met RI&E. Iedere keer als ik een opleiding volg geeft me dat weer nieuwe inzichten in mijn werkgebied. Waar ik voorheen wees met mijn vinger naar de ondernemer onder het mom van: “let er op als je geen Ri&E en een plan van aanpak hebt, kost je dit bij een letsel schade €10.000 eigen risico”. Weet ik nu dat dit niet het enige is waar het om draait. Met een goede RI&E verdient de ondernemer gewoon geld.  

 

Cyber risico beperken

Een van de andere onderwerpen die mijn interesse heeft gewekt dit jaar is Cyber risico. Niet vanwege de cyberverzekering. Maar juist om samen met de ondernemer en 2 IT-bedrijven uit mijn netwerk cyberrisico’s te verkleinen of zelfs te voorkomen.

 

Passie hebben voor mijn vak

Ik ben benieuwd wat mijn premaster Praktisch Risico Management gaat brengen. Natuurlijk zoals bij iedere opleiding: nieuwe inzichten. Het is een opleiding tot een Trusted Advisor. Een opleiding op niveau zeg maar. Voor mij is het in ieder geval een opleiding die het mogelijk maakt om samen met de ondernemer en accountant op gelijkwaardig niveau te sparren over de ontwikkeling die de ondernemer zelf belangrijk vindt.

Zo reflecterend op de afgelopen jaren kan ik niks anders zeggen dan, wat een mooi vak heb ik toch, samen de ondernemer helpen groeien. Niet als tussenpersoon, maar als een er-bovenop persoon. Als je benieuwd ben naar het verschil en onze manier van werken, dan staan wij altijd voor je klaar. Neem gerust eens contact met ons op via adriaan@progrezz.nl of bel 0164246499.