Zorg ervoor dat schade uitgekeerd wordt

Brand schade

Herkent u het, dat er verteld wordt dat een verzekeraar niet uitkeert? Dit zal helaas voor velen herkenbaar zijn.
Maar hoe komt het dat een schade niet wordt uitgekeerd en wat kunnen wij van Progrezz Risico Beheersing en Bedrijfsverzekeringen doen zodat u de schade wel uitgekeerd krijgt?

Hieronder in het kort een rechterlijke uitspraak van april 2021 waarom een schade van €600.000 niet uitgekeerd hoeft te worden.

 

 

 

In Breda wordt er een café met inventaris gehuurd van een brouwer. Deze café eigenaar sluit een inventaris goederen verzekering af met aanvullend een verzekering die de “bruto winst” vergoed als het café niet geopend kan worden door bijvoorbeeld schade door brand.

Voorwaarden van verzekeraar

Naast het feit dat er door een verzekeraar voor een café hogere eisen worden gesteld dan voor een kleding zaak zijn er ook specifiekere eisen waar een café/ restaurant aan moeten voldoen.

In dit geval is dat de zogenaamde ‘Horeca clausule’. In dit specifieke geval gaat het hierover dat er aan de volgende 5 eisen moet worden voldaan:

  1. Co2 blusapparaat;
  2. Passende deksels op de oven, met toezicht;
  3. Maximaal thermostaat en waakvlambeveiliging;
  4. Deugdelijke afzuig installatie;
  5. Jaarlijks controle door erkend servicebedrijf.

Signalering van brand

Toen de kok in de keuken aan het werkt was merkte hij dat het vet veel te heet werd en schakelde de frituur uit. In paniek werd er een blusdeken op de frituur gegooid, deze vatte vlam en in paniek is men vergeten het deksel op de frituur te leggen.

Oorzaak van de brand

Gezien de omvang van de schade hebben alle partijen besloten om een eigen onafhankelijk bureau in te schakelen om de oorzaak duidelijk vast te stellen. Het door de verzekeraar ingeschakelde bureau kwam tot de conclusie dat de maximale thermostaat van de frituuroven niet goed gefunctioneerd heeft voorafgaande de brand. Met als gevolg dat de veiligheid functie hierdoor is komen te vervallen. Dit betekent dat er oververhitting ontstaat wat direct leidt tot brand.

De eigenaar van het pand geeft aan dat uit het onderzoek van zijn bureau blijkt dat de oorzaak van de brand in de friteuse niet kan worden vastgesteld. Ook geeft hij aan dat hij verzekeraars kent die een vergelijkbare clausule hebben en dat zij wel hebben uitgekeerd hoewel ze de eisen uit de clausules niet waren nagekomen.

Uitspraak rechter

Volgens de rechtbank is de schade terecht afgewezen omdat er niet aan de zogenaamde garantie clausule was voldaan en de eiser niet kon bewijzen dat er wel aan was voldaan. Daarnaast dient een tussenpersoon de verzekeringsnemer er op te wijzen dat er bijzondere voorwaarden/ eisen gelden, zodat de verzekeringnemer altijd had kunnen beslissen of hij de polis wel of niet wilde afsluiten.

De reden dat ik dit artikel geschreven heb, is dat risicobeheersing één van de meest vitale punten is binnen verzekeringen. Indien er aan de ondernemer niet expliciet verteld wordt wat de gestelde eisen zijn. En het assurantiekantoor niet voldoende monitort of hier aan voldaan wordt, is een niet gedekte schade hier vaak het gevolg van. Wij van Progrezz Risico Beheersing en Bedrijfsverzekeringen focussen ons juist wel op risicobeheersing. Dit doen wij om twee redenen:

  1. Het verhogen van uw uitkeringszekerheid;
  2. Het verminderen van de schade last en het gevolg hiervan.

Wilt u een adviseur in zakelijke verzekeringen die u open en eerlijk verteld dat u aan bepaalde voorwaardes dient te voldoen en u hierin begeleidt? Dan heeft u de mogelijkheid om voor ons te kiezen. Wij zijn werkzaam in Zeeland en West Brabant.

Dit artikel is in eigen bewoordingen vertaald uit de rechtspraak. Mijn excuses als sommige zinsnede onbedoeld niet geheel correct zijn weergegeven.