Voordelen cyberverzekering op een rijtje

Een cyberverzekering, wat is dit en heb ik deze nodig?

Dit is een vraag die wij redelijk vaak voorbij horen komen als wij advies geven over bedrijfsverzekeringen.

 

Wat is een cyberverzekering?

Cyberverzekering Progrezz

Een cyberverzekering houdt veel meer in dan alleen een schade vergoeden wanneer je een schade hebt. In mijn visie is het een onontbeerlijke schakel die je helpt op het moment van een cyberaanval.

Een goede cyberverzekeraar neemt de coördinerende rol tijdens een cyberaanval. Er moet namelijk nogal wat gebeuren. Zo moet de oorzaak bekend worden hoe de hack heeft plaats gevonden. Als je dit weet kan het de volgende keer mogelijk voorkomen worden. Ook moet gekeken worden waar de computer besmet is. Welke data is en of gaat er verloren en is deze wel of niet te herstellen.

Tijd is geld

Deze werkzaamheden kosten tijd en tijd is geld. Veel cyberverzekeraars hebben een budget om uw eigen IT-er te betalen. Voor iedere partij is het namelijk belangrijk dat u zo snel mogelijk weer up en running bent. Maar zij beschikken ook weer over eigen specialisten bij ernstige zaken. Als een mkb’er deze cyberspecialisten inhuurt, bedraagt het uurloon rond de 360 euro. Een cyberverzekeraar beschikt over deze specialisten.

 

Autoriteit Persoonsgegevens

Maar er dient meer te gebeuren. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moeten binnen 72 uur op de hoogte gesteld worden. De vraag is of ieder mkb-bedrijf een draaiboek heeft waar deze deadlines in vermeld staan. Maar het is wel een keiharde eis. De AP wil weten of er door de cyberaanval persoonlijke gegevens verloren zijn. De vraag is of dit binnen de 72 uur al duidelijk is. De cyberverzekeraar regelt dit.

 

Klachten

Klanten willen uiteraard ook niet dat er persoonlijke gegevens verloren gaan. De vraag is hoe informeert u deze? Want informeren is wel een verplichting.

En als u ze informeert, kan het mogelijk zijn dat uw klant NOT amused is en een klacht tegen u indient. Dat kan een behoorlijke impact hebben. Belangrijk is dat u dan een communicatiebureau inschakelt, dat bekend is met zulke materie.

 

Reputatieschade

Een hack waarbij klantendata verloren zijn gegaan kan ernstige reputatieschade veroorzaken. Als de kans bestaat dat de hacker dit doet, moet je op een juiste wijze met klanten communiceren.

Belangrijk is om rustig te blijven en de reputatieschade tot het minimum te beperken. Mogelijk heeft u hier al over nagedacht. Er is een communicatiebureau ingeschakeld en de protocollen zijn uitgewerkt. Heb je dit niet, dan kan de cyberverzekering je hierbij helpen. Ook hier dragen zij mee in de kosten.

 

Afpersing cyberverzekering

Heb je je wel eens afgevraagd of je eventueel losgeld wel kunt en zal willen betalen? Zeker als je weet dat er toch maar weinig klantdata op straat kunnen liggen. Uiteraard ook uit ethisch standpunt is het belangrijk om niet te betalen.

Maar wat als er cruciale data niet meer ter beschikking staat? Jouw afnemers moeten ook weer leveren aan andere bedrijven. Goed om je af te vragen wat de gevolgen zouden zijn, zeker als deze periode langer duurt. Misschien aast de concurrentie op jouw positie. Een cyberverzekeraar zal, afhankelijk van de daadwerkelijke schade, ook de mogelijkheid geven de geëiste bitcoins te betalen.

 

First alert

De cyberverzekeraar beschikt over een first alert plan, Wat moet er gebeuren en waarom nu of waarom worden er dingen uitgesteld. Het belangrijkste is dat jouw onderneming weer draait, dat de schade beperkt wordt. Bij een cyberaanval is in ieder geval duidelijk dat het it-bedrijf om de hoek er een behoorlijke dobber zou hebben om de it-omgeving weer op de rails te krijgen.

 

Nog meer over cyberverzekeringen

Maar een cyberverzekeraar biedt op nog veel meer punten ondersteuning. Bijvoorbeeld dekking bij verlies van intellectueel eigendom.

Maar ook Telefoon hacking is een groeiend probleem. Veel bedrijven werken met een telefooncentrale (VoIP). Als er hierop wordt ingebroken en er wordt gebeld naar een nummer van tien euro per minuut, is de schade niet te overzien. Afhankelijk van je keuze en de voorwaarden van je aanbieder wordt dit vergoed tot maximaal 25.000 of 50.0000 euro.

 

Blog cyberverzekering

In onze blogs kun je meer lezen over de voordelen van een cyberverzekering. Ook geven wij aan hoe de kans op een cyberaanval vermindert kan worden. Cyberveiligheid hierin is uiteraard het belangrijkste.

 

Cyberveiligheid Zeeland

Progrezz Risicomanagement Bedrijfsverzekeringen staat niet voor niets het woord risicomanagement. Om jouw risico’s als ondernemer te beschermen, werken wij samen met privacy- en securityadviseur  van JEPE- IT en Jan Faasse van Faasse Juridische Dienstverlening. Samen trekken wij op om  de cyberveiligheid in Zeeland naar een hoger plan te tillen. Door onze krachten gemeenschappelijk te bundelen in cyberveiligheidzeeland.nl  zijn wij in staat  de cyberveiligheid van jouw onderneming te borgen.

Meer willen weten over onze samenwerking /  over cyberverzekeringen, bel of mail dan met Adriaan Beirnaert.

Samen zorgen wij voor cyberveiligheid! Wij geven advies over cyberverzekeringen in Zeeland en West-Brabant.